Pas op bij niet verlengen tijdelijk contract

Stel, u wilt het arbeidscontract van een medewerker niet verlengen. Dat kan, mits alle regels in acht worden genomen vanuit de Wet werk en zekerheid (maximaal 3 contracten in 2 jaar). De redenen kunnen divers zijn: de medewerker past niet in het team, er is geen werk meer voor hem of haar, mismatch bij de aanname, etc. Enkele aandachtspunten voor u als werkgever.

Informeer medewerker op tijd

Stel nu dat de medewerker te horen krijgt dat zijn contract niet wordt verlengd. Tegenwoordig moet u dit minimaal een maand voorafgaand aan de beëindigingsdatum vertellen. Dat is een feit. Tenzij u een boete wilt betalen natuurlijk. En ja, dat is niet altijd goed voor de arbeidsmotivatie, want het is geen goed nieuws en kan een behoorlijke impact hebben op de betreffende medewerker. Stel hij is zo boos, dat hij zich ziekmeldt. Het gebeurt dagelijks in de praktijk. Of…..de medewerker wordt angstig en onzeker over zijn toekomst en toevallig zat hij al tegen een burn-out aan vanwege privézaken. Hij meldt zich ziek. Zo zijn er talloze andere situaties te bedenken dat iemand zich ziekmeldt (meestal betreft het dan ook situationele arbeidsongeschiktheid, dus direct in relatie tot het werk en/of werkomstandigheden).

Extra kosten bij ziekte

Een medewerker met een tijdelijk contract die ziek uit dienst gaat, betekent hoge extra kosten. En veel ondernemers zijn zich daar nog steeds niet van bewust. Dit kan zelfs oplopen tot 12 jaar (ziektewet en WGA). Dus: wees hier alert op als ondernemer. Desnoods vraagt u samen met de medewerker de WW-uitkering aan, zodat u zeker weet dat dit geregeld is. En: let op de nawerkingperiode: deze bedraagt 28 dagen na uitdiensttreding. Als de medewerker in die periode alsnog ziek wordt, is de ondernemer nog steeds verantwoordelijk voor het herstel. Lastig te controleren natuurlijk, want de medewerker is dus al uit dienst. 

Tips

Laat de medewerker ervoor tekenen dat hij direct een WW-uitkering aanvraagt, desnoods doet u dat samen. Laat hem er dan ook voor tekenen dat hij verplicht is om het te melden als hij toch ziek is geworden tijdens de nawerkingperiode. Tot slot: voorkom deze situatie zo veel mogelijk, door op voorhand al in te schatten hoe de medewerker zal reageren op het slechte nieuws en maak het bespreekbaar. Dat werkt echt. Uiteindelijk is het voor de medewerker zelf ook niet de oplossing en betreft het soms gewoon een paniekactie of een vorm van "wraak". Zonde.

Meer weten over de impact van de Wet werk en zekerheid voor ondernemers? Lees het in dit artikel uit ons Schouten Zekerheid Magazine.

Bron: MKB Servicedesk

Publicatiedatum: 27 november 2015
Onze Verzuimspecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 49 59 Stel een vraag