"Het moeilijkste onderdeel van golf? Inparkeren!"

Schade bij valet parking: het is de nachtmerrie van elke auto-eigenaar én elke ondernemer die de service aanbiedt. Vaak leiden dit soort schades tot lastige discussies. Zo ook bij een van onze klanten die een exclusieve golfclub exploiteert. Met het grootste gemak worden sleutels van de duurste bolides aan medewerkers overhandigd. De auto’s worden altijd keurig netjes geparkeerd, maar helaas ging het deze keer mis.

Toen een van de golfers, ik noem hem voor het gemak Tiger W, na zijn dagje golfen het parkeerterrein wilde verlaten, bleek zijn auto niet meer te starten. Een kostbare oldtimer, zo bleek. Meneer W stelde de golfclub aansprakelijk voor de schade. Er werd een onderzoek gestart, de bewuste valet parking medewerker werd gehoord en er werd technische expertise verricht. Conclusie, de schade zou nooit alleen door de parkeeractie kunnen zijn ontstaan en moest dus hiervoor al aanwezig zijn geweest.

Eind goed, al goed voor onze relatie, zou je verwachten. Niets is minder waar. Drie jaar later ontvangt de golfclub namelijk uit het niets een dagvaarding. Meneer W heeft gedurende die tijd diverse deskundigen geraadpleegd, die aangeven dat er voor de oldtimer een zeer specifieke startprocedure gevolgd moest worden. Anders zou er haast zeker motorschade ontstaan. Deze startprocedure was niet opgevolgd wat geleid zou hebben tot een schade van ruim € 12.000,-. Dit was overigens inclusief de kosten van de geraadpleegde deskundigen. Of onze relatie even wil betalen.

Uiteraard is onze relatie het hier niet mee eens en stappen we naar de rechter. Deze oordeelt uiteindelijk dat de specifieke startprocedure niet het risico is van de golfbaan, maar van meneer W. Van een valet parking medewerker kan niet worden verwacht dat hij dit soort procedures kent, of altijd het instructieboekje van een auto erop naslaat voordat hij hierin gaat rijden. Een uitspraak waar wij ons helemaal in kunnen vinden en onze relatie wint deze langlopende rechtszaak.

Moraal van dit verhaal? Eén: de aanhouder wint niet altijd. Twee: sommige zaken moet je niet uitbesteden maar kun je beter zelf doen. Dit geldt echter niet voor alles, dus drie: let altijd goed op als u aansprakelijk gesteld wordt en schakel bij twijfel onze hulp in.

Bent u ook aansprakelijk gesteld maar bent u van mening dat de fout niet bij u ligt? Dan nodig ik u graag uit voor een kop koffie of tee in de Schouten Toren. We kunnen de schade natuurlijk ook bespreken tijdens een rondje 9-holes. Maakt u zich geen zorgen, u mag uw auto natuurlijk ook gewoon zelf inparkeren.

Daniel Dancewicz is teamleider Schade bij Schouten Zekerheid Makelaars in Assurantiën en neemt u mee achter de schermen door bijzondere, grappige en ook onbegrijpelijke schadegevallen met u te delen.

Publicatiedatum: 15 augustus 2016
Daniel Dancewicz Directeur Inkoop & Internationaal
Bel 010 - 288 49 52 Stel een vraag Daniel Dancewicz op LinkedIn