"Register Robots in Assurantiën"

In mijn videoboodschap aan de medewerkers van één van de verzekeraars waar we mee samenwerken, gaf ik als goed voornemen dat we veel trotser moeten zijn op het verzekeringsvak. En die trots ook moeten uitdragen, intern én extern. Want verzekeren is een héél mooi vak. Daarom een korte lofzang, belofte maakt immers schuld.

Zoals zovelen ben ook ik bij toeval in het verzekeringsvak terecht gekomen. Eenmaal in het vak kun je twee kanten op: of je vindt het écht helemaal niets of je bent voor het leven gegrepen. Voor mij gold het laatste. Kreeg al heel snel verantwoordelijkheid, heb veel van de wereld mogen zien en heb inmiddels bij ontelbaar veel bedrijven in binnen- en buitenland aan tafel gezeten en meegedacht over hun verzekerbare bedrijfsrisico’s.

Het gevoel om aan tafel bij een klant serieus genomen te worden en van waarde te kunnen zijn bij de vele verzekeringsvraagstukken waar ondernemers mee worstelen, is onbeschrijfelijk. Of het onderwerp nu een startende onderneming is, een nieuw revolutionair apparaat wat door een verzekering wereldwijd nog sneller en met meer marge verkocht kan worden of de steun die je kunt bieden bij een calamiteit. Mijn vak is heel divers, geen dag is hetzelfde en iedere klant is anders en denkt anders over risico’s: heerlijk!

Verder is mijn vak de laatste jaren enorm in beweging gekomen. Wet- en regelgeving zijn exponentieel toegenomen en is er een wettelijk opleidingsniveau dat eist dat elke specialist zijn of haar diploma’s up-to-date houdt middels het jaarlijkse Permanent Actueel-certificaat en het driejaarlijkse Permanent Educatief-kader. Daarnaast veranderen bijna dagelijks de business modellen van onze klanten, gloort aan de horizon verdere individualisering, krimpt het aantal verzekeraars in rap tempo en creëert digitalisering ongekende mogelijkheden om klanten nog verder te ontzorgen. Toch blijft de behoefte aan duidelijk en eerlijk advies over de (on)mogelijkheden van verzekeren onverminderd groot.

De voorspelde volgende stap in digitalisering is artificiële intelligentie, die zonder twijfel ook zijn intrede gaat doen in ons vak en mijn rol als verzekeringsmakelaar. Gezien het feit dat de chatbot bij Nederlandse verzekeraars al een feit is, zal ook dit weer sneller gaan dat we verwachten. Maar ga ik dan als makelaar van vlees en bloed vervangen worden door een robot en krijgen we dan de Register Robots in Assurantiën?

Ik weet het echt niet. Maar aangezien we ons al decennia aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen, ben ik ervan overtuigd dat er een plek blijft voor de menselijke makelaar. Al is het maar om de robots te verzekeren... Ik ben er klaar voor en heb er heel veel zin in!

Column in Friends in Business. Bekijk deze en alle andere columns van Wilco de Haan in het Rotterdamse zakenmagazine.

Publicatiedatum: 22 augustus 2018
Wilco de Haan Directeur
Bel 010 - 288 44 44 Stel een vraag Wilco de Haan op LinkedIn