"Vamos a la clínica privada!"

"Never leave home without it." American Express heeft met haar jarenlange campagne zichzelf stevig in onze portemonnee genesteld. Natúúrlijk had ook ik mijn creditcard bij me tijdens onze recente vakantie. Vanaf dit jaar zal ik nooit meer op reis gaan zonder een extra item in de vakantiekoffer: het nummer van de alarmcentrale van mijn reisverzekering.

Toegegeven, ik was al niet helemaal fit bij vertrek. Snel nog even wat antibiotica bij de huisarts gehaald en lekker met vrouw en kinderen in het vliegtuig. Even relaxen aan het zwembad, kuurtje afmaken en ik zou snel weer het ventje zijn. Dat was het plan; de realiteit pakte echter héél anders uit. De lokale huisarts die een aantal dagen later op aandringen van mijn vrouw via ons hotel was opgeroepen, had een hele snelle conclusie: meteen naar de dichtstbijzijnde clínica privada.

Het uitzicht op zee en de strakblauwe lucht was werkelijk fantastisch vanuit mijn eigen kamer in de spiksplinternieuwe kliniek. De zorg was fantastisch en ook de huisarts kwam onverwachts - en kosteloos - een dag later nog even kijken hoe het me ging. Goed geregeld zult u denken. Nou, ík had helemaal niets geregeld. Dat gaat met mijn gebrekkig Spaans niet eenvoudig en al helemaal niet als je het Spaans benauwd hebt. De alarmcentrale van onze reisverzekering regelde namelijk alles voor ons: de verplichte borg bij de kliniek, de factuur voor de huisarts, de taxikosten die we maakten en natuurlijk de zorg in de kliniek zelf. Daarbij werden we geholpen door een alleraardigste dame, die onze vaste contactpersoon was én bleef gedurende het traject. Onze dank en complimenten wuifde ze ook al simpel weg: "Dit is waar we voor zijn en bovendien was dit een eenvoudig dossier hoor, mijnheer de Haan". Al eens meegemaakt in een Nederlands ziekenhuis?

Over ziekenhuizen gesproken; het maakt nogal uit in welk land u tijdens de vakantie een overnachting in het ziekenhuis bijboekt. Voor het overzicht even de top 3 duurste landen op basis van een overzicht van de World Health Organization uit 2011. Op plaats drie Noorwegen waar een ziekenhuisovernachting gemiddeld € 923,- kost, op plaats twee Luxemburg met € 1.246,- en op plaats een Monaco met € 2.366,-. Ter vergelijk: in Nederland kost een overnachting € 488,-. De Nederlandse basiszorgverzekering vergoedt alleen spoedeisende zorg in het buitenland en dan in principe tot maximaal het bedrag dat vergelijkbare zorg kost in Nederland. Meerkosten komen voor eigen rekening; dan is het overigens wel fijn dat u die creditcard bij u heeft.

Natuurlijk was onze vakantie verpest: ik in het ziekenhuis en vrouw en kinderen aan de rand van het zwembad. De - ogenschijnlijk - eenvoudige reisverzekering en de bijbehorende dienstverlening was tijdens deze vakantie ineens essentieel geworden. Nog nooit eerder nodig gehad, maar nu zielsblij met de dame aan de telefoon die ons fantastisch hielp. Schrijf daarom het nummer van de alarmcentrale direct op, programmeer het in uw telefoon, stop uw zorgverzekeringspasje in uw portemonnee of laat het alarmnummer wat mij betreft tatoeëren. Hopelijk heeft u het nooit nodig, maar mocht het nodig zijn dan heeft u het bij of op de hand.

Vanzelfsprekend blijft u ook na de zomer welkom in de Schouten Toren voor een kop koffie. Dit jaar weinig vakantiefoto's om te laten zien, maar hierdoor wel extra tijd om uw reisverzekering te bespreken. Noteren we direct even het nummer van de alarmcentrale.

Wilco de Haan

Column in Friends in Business. Bekijk deze en alle andere columns van Wilco de Haan in het Rotterdamse zakenmagazine.

Publicatiedatum: 24 september 2015
Wilco de Haan Directeur
Bel 010 - 288 44 44 Stel een vraag Wilco de Haan op LinkedIn