Al bijna 4.000 meldingen van datalekken dit jaar

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft sinds het begin van dit jaar al bijna 4000 meldingen ontvangen van datalekken. De privacywaakhond heeft tientallen onderzoeken lopen naar aanleiding van de meldingen, zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen vrijdag in een interview met NU.nl.

Sinds 1 januari zijn bedrijven en overheden verplicht een melding te doen van een datalek, als daarbij persoonsgevens zijn gelekt of vernietigd zonder dat dat de bedoeling was. Zij kunnen een boete krijgen als de gegevens onvoldoende zijn beschermd.

Kritiek op gemeenten

Wolfsen is in het interview het meest kritisch over de beveiliging van persoonsgegevens bij Nederlandse gemeenten. Bijna 10% van alle gemelde datalekken was bij een gemeente, bleek onlangs uit cijfers van de AP. ,,Ik denk dat men zich in Gemeenteland nog onvoldoende bewust is van het feit dat ze over zo ontzettend veel data en ook heel gevoelige gegevens van mensen beschikken." Elke gemeente, groot of klein, moet zijn beveiliging op orde hebben, betoogt Wolfsen. ,,Als een kleine gemeente dat niet lukt, dan moeten ze de hulp van een grote broer inroepen. Er is altijd een grote gemeente in de buurt, die daar meer verstand van heeft."

Heeft u uw digitale risico's in kaart? En heeft u maatregelen genomen om deze te beperken of voorkomen? En welke stappen moet u eigenlijk nemen als u een datelek heeft?

Bron: AD.nl

Publicatiedatum: 10 oktober 2016
Onze BTA-specialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 22 Stel een vraag