Pensioencommunicatie: uw verantwoordelijkheid

Helder communiceren over pensioen is voor veel werkgevers een uitdaging. De vele wetswijzigingen en regelingsaanpassingen hebben ertoe geleid dat werkgevers en werknemers moeite hebben om het overzicht te behouden. Met intrede van de beschikbare premieregeling is de pensioenuitkering daarnaast afhankelijk van beleggingsrendementen en rentestand, waardoor (realistische) aannames moeten worden gedaan om de toekomstige pensioenuitkeringen te schetsen.

Bovendien bent u als werkgever vanuit de Wet pensioencommunicatie, van kracht sinds 1 juli 2015,  verplicht een actieve rol te spelen bij het pensioenbewuster maken van uw medewerkers. Met deze wet wil de overheid de communicatie rondom pensioenen verbeteren zodat medewerkers zich bewuster zijn van hun inkomen na de pensionering. Het is daarbij belangrijk dat elke medewerker op de hoogte is van de risico’s en de keuzes die hij of zij heeft. Hoe kunt u als werkgever aan deze verantwoordelijkheid voldoen en uw medewerkers goed en op een gemakkelijke manier informeren? En hoe bereikt u deze medewerkers met een onderwerp dat vaak als saai wordt gezien? Wij geven u een aantal tips.

1. Luister naar uw medewerkers
Uw belangrijkste doelgroep is uw personeel, hen wilt u bereiken. Maar op welke manier doet u dat het beste? Het antwoord daarop kan alleen uw personeel u geven. Voer daarom een onderzoek uit onder uw personeelsleden om te weten te komen op welke manier zij het liefst geïnformeerd worden over pensioencommunicatie. En welke vragen hebben zij? Veelvoorkomende vragen zijn:
  • Is mijn gewenste levensstandaard haalbaar na mijn pensioen?
  • Wat is het gevolg van de verhoogde pensioenleeftijd voor mijn pensioen?
  • Wat voor invloed heeft mijn scheiding op mijn pensioen?
  • Wat voor invloed heeft de aftopping op het pensioengevend loon boven € 101.519,-?
  • Heb ik straks als ik met pensioen ga genoeg inkomen om rond te komen?
Maar zijn dit ook de vragen die spelen binnen uw organisatie? Zorg dat u dit weet voordat u een plan van aanpak op het gebied van pensioencommunicatie opstelt. Het zou zonde zijn als alle moeite die u doet, tot niets leidt.

2. Zorg voor duidelijke en aantrekkelijke communicatie
Pensioen is en blijft niet de meest spannende materie voor veel mensen. Zorg daarom voor duidelijke communicatie, bij voorkeur in Jip & Janneke-taal en met praktische voorbeelden. Afbeeldingen of video’s spreken altijd meer aan dan enkel tekst en zijn goede middelen om de lastige materie te verduidelijken. Of zorg voor een leuke test waarmee u de interesse prikkelt. Door de communicatie laagdrempelig en duidelijk te maken, is het voor uw medewerkers makkelijker hier ook daadwerkelijk iets mee te doen. Het is ook aan te raden niet alleen op papier te communiceren. Zorg bijvoorbeeld voor een interessante workshop of besteed kort aandacht aan het onderwerp tijdens de borrel. Zo kunt u de desinteresse verbreken en gaat het onderwerp pensioen meer leven in uw organisatie. Dit hoeft natuurlijk niet zwaar of ingewikkeld te zijn: een simpel spelletje petje-op-petje-af zorgt voor meer bewustzijn én voor een gezellige sfeer.

3. Maak de communicatie relevant
Gaat uw medewerker trouwen, wordt hij/zij vader of moeder of heeft er een promotie plaatsgevonden? Gebruik deze gelegenheden om de impact hiervan op het pensioen te bespreken. Dit zijn concrete situaties die direct van invloed zijn. Door deze situaties en de gevolgen met uw medewerker te bespreken, creëert u meer bewustzijn.

4. Herhaling, herhaling, herhaling
Pensioencommunicatie is niet iets dat u één keer doet en dan klaar bent. De kracht zit ‘m voornamelijk in de herhaling van de boodschap. Ook moet u natuurlijk nieuwe medewerkers meekrijgen en daarom is het belangrijk om regelmatig te communiceren. Zet op de agenda dat er één keer per half jaar aandacht wordt besteed aan het onderwerp. Dit kan natuurlijk ook zijn door wijzigingen of belangrijke nieuwsberichten te communiceren.

5. Werk samen met deskundigen
Pensioencommunicatie is iets dat naast uw andere werk komt. Het is vaak lastig om consequent hierover te communiceren en het bewustzijn aan te blijven wakkeren. U kunt hiervoor natuurlijk ook een partij inschakelen die de pensioencommunicatie uit handen neemt. Schouten Zekerheid kan deze rol voor u vervullen: diverse werkgevers ondersteunen wij op het gebied van pensioencommunicatie om te voldoen aan de verplichtingen vanuit de wetgever. Publicatiedatum: 11 november 2016
Onze Pensioenspecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 44 07 Stel een vraag