Klantverhaal

Parfumado, een online abonnementsdienst voor parfums

'Ik ben niet dagelijks bezig met onze risico's'. Als startende ondernemer waren verzekeringen niet het eerste waar Martijn van Rooy aan dacht. Samen met zijn zus Floor richtte hij in 2017 Parfumado op, een online abonnementsdienst voor parfums. “Ondernemen is risico's nemen, we richten ons vooral op het pakken van kansen en groei.”

Datum 02-10-2023

p1933081

In nog geen vijf jaar van een idee naar een bedrijf met 40 medewerkers, tienduizenden klanten in meerdere landen en een miljoenenomzet per jaar. Martijn en Floor van Rooy flikten het met Parfumado. “Wij wilden de traditionele parfumindustrie uitdagen door klanten online nieuwe geuren te laten ontdekken. Dat is gelukt. In deze nichemarkt zijn we de grootste speler in Europa en die positie willen we graag vasthouden. We gaan onze afzetmarkt buiten Nederland vergroten en richten ons voorlopig op België, Duitsland, Groot-Brittannië en Scandinavië”, zegt Martijn, die na zijn studies psychologie en bedrijfskunde bij het luxe parfummerk YVRA 1958 zijn eerste stappen in de parfumbranche zette.


Digitale innovatie

Daar ontdekte hij al snel dat de parfumindustrie erg traditioneel was ingesteld. Mensen kochten hun favoriete luchtje in grote flacons bij ketens als Douglas, ICI Paris of De Bijenkorf en droegen jarenlang dezelfde geur. Digitale innovaties waren er nauwelijks en dat bracht Martijn op een idee. Samen met zijn zus Floor startte hij Parfumado, een online abonnementsdienst a la Netflix en Spotify,waarbij klanten via een maandelijkse bijdrage van € 14,95 elke 30 dagen een nieuwe geur kunnen uitproberen. Naar eigen wens, passend bij hun behoefte. De collectie bevat meer dan 450 klassieke en nichemerken in flacons van 8 ml. Genoeg om een maand lang vier keer per dag te 'sprayen'.

“Zoals veel startende ondernemers deed ook ik in het begin bijna alles zelf. Samen met één of twee stagiaires vulde ik de flacons voor de eerste klanten, die veelal uit mijn familie-, vrienden- en kennissenkring kwamen”, vertelt Martijn. Al snel had hij het zo druk dat Floor, die veel ervaring had in het bedrijfsleven, zich fulltime bij hem aansloot.


Brandveiligheid

Ze verrichtten hun werkzaamheden eerst vanuit een gedeelde werkruimte aan een Amsterdamse gracht. Toen het aantal klanten en dus ook de handelsvoorraad toenam, kreeg hij in een gesprek over brandveiligheid met één van zijn aandeelhouders het advies eens over verzekeringen na te denken. “De parfums en de verpakkingen waarmee wij werken, zijn hartstikke brandbaar. Via zijn netwerk sloten we een inventarisverzekering af en kort daarna een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.”

Inmiddels is Parfumado verhuisd naar een bedrijfsverzamelgebouw in het Amsterdamse Amstelkwartier, waar het – hoe kan het ook anders – heerlijk ruikt. Sinds 2021 laat Martijn zich voor wat betreft verzekeringen adviseren. “Ik ken adviseur Willem Touw vanuit mijn studententijd. Als ondernemer krijg ik niet heel veel energie van verzekeringen, maar elke keer als ik hem sprak, vertelde hij hoe belangrijk goede verzekeringen zijn. Zonder opdringerig te worden legde hij uit welke risico's we toch echt moesten afdekken.”

Martijn roemt zijn persoonlijke, open en transparante benadering. “Ondernemen is risico's nemen, ik ben niet dagelijks bezig met onze risico's. We richten ons vooral op het pakken van kansen en groei. Willem kwam regelmatig op kantoor langs om ons in gewone mensentaal mee te nemen in de risico's en mogelijke verzekeringsoplossingen. Maar hij adviseerde ons ook om sommige verzekeringen (nog) niet te nemen. Omdat het risico nog niet heel groot was of omdat de verzekering nog te veel geld kostte.”


Dragons'Den

In 2020 leverde deelname aan het televisieprogramma Dragons' Den een financiering van € 300.000 op. Het bedrag vergrootte de Europese ambities van Martijn en Floor, die ook succesvolle samenwerkingen aangingen met influencer Fred van Leer en bedrijven als L’Oréal, LVMH, Rituals en The Perfume Shop. Het klantenbestand groeide explosief en daarmee namen ook de risico's toe. “Eerder dachten we niet na over een cyberverzekering. Toen we getroffen werden door cybercrime deed dat financieel en organisatorisch veel pijn. Maar het maakte ons ook bewust van het feit dat de risico's toenemen als je groeit. We namen intern allerlei maatregelen om onze risico's te beperken en in overleg met Willem hebben we ons verzekeringspakket uitgebreid “.

Complementair

Martijn geniet van de ontwikkeling die Parfumado sinds de start heeft doorgemaakt én de samenwerking met zijn zus. “Wij zijn heel complementair aan elkaar en weten precies waar de ander goed in is. Floor werkt heel gestructureerd en regelt onder andere de commerciële partnerships, de B2B proposities en de operationele activiteiten. Ik heb minder structuur en ben vooral bezig met marketing, groei en de technologische ontwikkelingen. We kennen elkaar door en door en voelen het aan als de ander onder druk staat. Samen gaan we onze ambities realiseren.”

undefined
Ontdek onze blogs voor inzichten, evenementen, whitepapers en succesverhalen
248020086988
Employer branding

Annemarie Slotboom: talenten vinden en binden bij Schouten Zekerheid

In een competitieve arbeidsmarkt draait recruitment om meer dan alleen vacatures invullen. Employer branding, een sterke bedrijfscultuur en het vinden van mensen die echt bij de organisatie passen spelen een grote rol. Annemarie Slotboom (30) is recruitment specialist bij Schouten Zekerheid en is sinds juli verantwoordelijk voor de werving en selectie van nieuwe medewerkers. In dit interview deelt ze haar ervaringen, uitdagingen en wat werken bij Schouten Zekerheid zo bijzonder maakt.

Employer branding

Van werkstudent naar trainee: Max over zijn start in de verzekeringswereld

“Als je me een paar jaar geleden had gezegd dat ik in de verzekeringsbranche zou werken, had ik je waarschijnlijk vreemd aangekeken,” zegt Max Langelaan met een glimlach. Toch zit hij nu helemaal op zijn plek als trainee bij Schouten Zekerheid.

Verzuim

Een echte op maat gemaakte oplossing voor verzuim

Drie knelpunten staan grip op ziekteverzuim in de weg: te weinig inzicht in beïnvloedbare oorzaken, te weinig kennis over ziekteverzuimbegeleiding en te weinig tijd om te komen tot een structurele aanpak. Dit alles gaat hand in hand in een verzuimtraject. Bijvoorbeeld bij samengesteld verzuim.

Verzuim

Ziekte en een arbeidsconflict

Meldt een medewerker zich ziek, dan is het voor de werkgever een flinke uitdaging om de verzuimbegeleiding goed te laten verlopen. Daarnaast kost ziekteverzuim, zeker langdurig, veel geld en moeten collega's vaak extra werkdruk opvangen. Dat kan ervoor zorgen dat de werkgever bij een ziekmelding met de handen in het haar zit. Laat staan wanneer daar nog een arbeidsconflict bijkomt.

Pensioen

Elke werkgever, groot en klein, zou pensioen moeten aanbieden

In Nederland kennen we geen pensioenplicht. Toch geldt er voor zo'n 65% van de werkgevers dat zij het pensioen verplicht moeten onderbrengen bij een bedrijfstakpensioenfonds. Dat betekent dat de andere 35% van de werkgevers vrij zijn om zelf te bepalen of zij een pensioenregeling willen aanbieden aan hun werknemers.