Verzuim

5 tips om jouw verzuim(kosten) onder controle te houden

Voldoende personeel vinden is in deze tijd erg lastig. Ook al heb je de bezetting op orde, dan is het nog steeds een uitdaging om vervanging te regelen bij een zieke medewerker en zit je met dubbele kosten. Daarom geven we je enkele tips om de verzuim(kosten) te beperken!

Datum 05-08-2024

verzuim-khn.1920x0

Als horecaondernemer is het je ongetwijfeld niet ontgaan: de arbeidsmarkt is gespannen. Waren er in het eerste kwartaal van 2021 nog 44 horecavacatures per 1000 banen, in hetzelfde kwartaal van dit jaar waren dat er al 112 (bron: CBS). Een flink verschil, waarbij je moet concurreren met andere werkgevers om het beste personeel binnen te halen. En wat als je personeel ziek wordt? Dan kan het zijn dat je op zoek moet naar tijdelijke vervanging en zit je met dubbele kosten. Om je te helpen, geeft KHN Verzekeringen tips om het verzuim van jouw personeel onder controle te houden.

 

Tip 1: houd het verzuimpercentage in de gaten 


In het eerste kwartaal van 2022 was het ziekteverzuim in Nederland het hoogste ooit. Ook in de horeca voelen veel bedrijven dat: daar ging het verzuimpercentage van 4% naar 6%. Het gaat dan voornamelijk om fysieke klachten, zoals rug- en nekklachten, door het vele staan of bijvoorbeeld tillen. Vervelend voor je medewerker, maar ook voor jou. Want een zieke medewerker kost je al snel 250 euro per dag. Zorg dus dat je het ziekteverzuimpercentage van jouw horecabedrijf in de gaten houdt en tijdig in gesprek gaat met een medewerker die regelmatig verzuimt. Alleen zo kun je eventueel langdurig verzuim zien aankomen en hierop anticiperen.

 

Tip 2: zorg voor een veilige werkplek 


Als werkgever heb je de belangrijke taak om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Regelmatig gebeuren er ongelukken op de werkvloer die leiden tot (langdurig) verzuim. Denk aan een barman die zich openhaalt aan gebroken glas, een serveerster die uitglijdt over een plas bier of een kok die zijn hand verbrandt bij het flamberen. Niet alles is te voorkomen, maar door te zorgen voor een veilige werkplek waar iedereen de veiligheidsvoorschriften toepast, kun je het risico op ongevallen in ieder geval verminderen. De verplichte Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) helpt je ook hierbij.

 

Tip 3: zorg ook voor een prettige werkplek 


De meeste mensen zijn een groot deel van hun tijd op het werk. Daarom is het belangrijk dat deze omgeving niet alleen veilig, maar ook prettig is. Een tevreden medewerker is namelijk vaak ook een gezonde medewerker. Zorg dat er een goede werk-privébalans is, praat regelmatig met je medewerker over wat er speelt en wat zijn of haar ambities zijn en of hij of zij nog op de goede plek zit. Toon oprechte interesse, wees flexibel waar mogelijk en stimuleer een gezonde levensstijl.

 

Tip 4: voldoe aan alle (wettelijke) verplichtingen én maak gebruik van financiële tegemoetkomingen 


Bij een verzuimende medewerker komt er van alles op je af en krijg je te maken met verschillende partijen. Zorg dat je de regie niet verliest en zet tijdig de juiste (juridische) stappen. Daarnaast zijn er diverse regelingen waar je als horecabedrijf gebruik van kunt maken bij zieke medewerkers. Het is belangrijk deze regelingen op tijd aan te vragen zodat je hier aanspraak op kunt maken.

Het is ook mogelijk om hiervoor de hulp in te schakelen van een Verzuimregisseur. Deze kijkt over je schouder mee, zorgt dat je de juiste stappen zet en signaleert tijdig voor wanneer je bepaalde regelingen aan moet vragen. Daarnaast kan deze Verzuimregisseur jouw jaarlijkse Whk-beschikking controleren. De ervaring leert dat hier nogal eens fouten in zitten waardoor werkgevers ten onrechte betalen voor uitkeringen die eigenlijk niet doorberekend hadden mogen worden.

 

Tip 5: zorg voor een goede verzuimverzekering en arbodienstverlening


Met het tegengaan van ziekteverzuim is voor jou als horecaondernemer veel te winnen. Een zieke medewerker heeft namelijk recht op maximaal 104 weken loondoorbetaling. Daarnaast zorgt een zieke medewerker voor andere kosten, zoals vervanging, re-integratie en verzuimbegeleiding. Een ziekteverzuimverzekering en arbodienstverlening bieden hierbij uitkomst. Die zorgen namelijk dat (een deel van) de kosten aan je vergoed worden. Daarnaast kun je advies krijgen over preventie, duurzame inzetbaarheid en het terugdringen van het verzuimpercentage. Alles om je als ondernemer te ondersteunen en jouw medewerkers snel en vitaal weer terug te helpen op de werkvloer.

 

Meer weten? 


Via KHN Verzekeringen sluit je een uitgebreid en voordelig Verzuimpakket af. Deze bestaat uit de verzuimverzekeringde arbodienstverlening én de unieke Verzuimregisseur. De Verzuimregisseur is een aanvulling op de arbodienst en helpt je bij vraagstukken rondom de wet- en regelgeving, de communicatie met betrokken partijen, het aanvragen van diverse uitkeringen en hoe je moet omgaan met een zieke medewerker. Meer weten of een offerte aanvragen? Doe dit hier

undefined

Nieuws & inspiratie

Ontdek onze blogs voor inzichten, evenementen, whitepapers en succesverhalen

Test
Employer branding

Steven van den Berg: “Soms moet je even weggaan om te beseffen waar je écht thuishoort”

Na een kort avontuur buiten de deur wist Steven van den Berg (35) het zeker: Schouten Zekerheid is de plek waar hij zich kan ontwikkelen, zichzelf kan zijn en met plezier werkt aan de toekomst. ‘Het gras is niet altijd groener. En dat besef maakt mijn terugkeer alleen maar waardevoller.’

Employer branding

Annemarie Slotboom: talenten vinden en binden bij Schouten Zekerheid

In een competitieve arbeidsmarkt draait recruitment om meer dan alleen vacatures invullen. Employer branding, een sterke bedrijfscultuur en het vinden van mensen die echt bij de organisatie passen spelen een grote rol. Annemarie Slotboom (30) is recruitment specialist bij Schouten Zekerheid en is sinds juli verantwoordelijk voor de werving en selectie van nieuwe medewerkers. In dit interview deelt ze haar ervaringen, uitdagingen en wat werken bij Schouten Zekerheid zo bijzonder maakt.

Employer branding

Van werkstudent naar trainee: Max over zijn start in de verzekeringswereld

“Als je me een paar jaar geleden had gezegd dat ik in de verzekeringsbranche zou werken, had ik je waarschijnlijk vreemd aangekeken,” zegt Max Langelaan met een glimlach. Toch zit hij nu helemaal op zijn plek als trainee bij Schouten Zekerheid.

Verzuim

Een echte op maat gemaakte oplossing voor verzuim

Drie knelpunten staan grip op ziekteverzuim in de weg: te weinig inzicht in beïnvloedbare oorzaken, te weinig kennis over ziekteverzuimbegeleiding en te weinig tijd om te komen tot een structurele aanpak. Dit alles gaat hand in hand in een verzuimtraject. Bijvoorbeeld bij samengesteld verzuim.

Verzuim

Ziekte en een arbeidsconflict

Meldt een medewerker zich ziek, dan is het voor de werkgever een flinke uitdaging om de verzuimbegeleiding goed te laten verlopen. Daarnaast kost ziekteverzuim, zeker langdurig, veel geld en moeten collega's vaak extra werkdruk opvangen. Dat kan ervoor zorgen dat de werkgever bij een ziekmelding met de handen in het haar zit. Laat staan wanneer daar nog een arbeidsconflict bijkomt.