Algemeen

Een eigen broodjeszaak beginnen; wat zijn de kosten?

Wanneer je een eigen broodjeszaak wil beginnen, wil je goed op de hoogte zijn van de kosten die je kunt verwachten en is het prettig om te weten waar je rekening mee moet houden. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Datum 01-02-2024

kosten-broodjeszaak-beginnen.1920x0

Een goedgevulde kassa aan het eind van een drukbezochte dag geeft elke horecaondernemer een geweldig gevoel. Maar voordat het zover is, zul je eerst een (flink) aantal kosten moeten maken. Wij zetten de belangrijkste op een rij:

 

Horecapand

 

Je kunt een pand huren of kopen, waarbij de locatie van je broodjeszaak mede de prijs bepaalt. De huur- en koopprijs van een horecazaak in het centrum van een grote stad is uiteraard hoger dan die van een vergelijkbaar pand in een dunbevolkt gebied. Daarnaast ga je misschien investeringen doen om het pand naar je zin te maken.

 

Keukenapparatuur en -benodigdheden

 

Zonder koelkast, friteuse, fornuis, magnetron en andere keukenapparatuur en zonder servies, bestek en glazen hoef je de deuren van je broodjeszaak niet te openen. Het aanbod van gebruikte spullen is groot, dus je hoeft niet alles nieuw aan te schaffen, desondanks bedraagt de investering al snel vele duizenden euro's. 

 

Meubilair

 

Met tafels en stoelen, verlichting en accessoires geef je jouw broodjeszaak een gezellige uitstraling. Ben je creatief dan is met een beperkt budget best veel mogelijk en hoeft de inrichting niet de hoofdprijs te kosten.

 

Franchisevergoeding

 

Word jouw broodjeszaak onderdeel van een franchiseformule, dan betaal je een vergoeding voor de naam en het intellectuele eigendom van de onderneming. De hoogte van de vergoeding is per keten verschillend. 

 

Technologie

 

Om je broodjeszaak goed te runnen, heb je technologie nodig, zoals kassa's, een reserveringssysteem en eventueel een muziekinstallatie. De kosten zijn afhankelijk van de soft- en hardware die je aanschaft, maar reken op een eenmalige uitgave van duizend euro en een maandelijks bedrag van enkele honderden euro's.

 

Personeel

 

De inzet van personeel vormt een flink deel van je structurele kosten. Hoeveel personeel je nodig hebt, is lastig in te schatten, maar het is slim om voor een langere periode een bepaald bedrag aan personeelskosten te reserveren. 

 

Voorraad

 

Zonder voorraad kun je geen broodjeszaak beginnen. Reken voor de aanschaf van houdbare producten als drank en gedroogd voedsel op een paar duizend euro en koop producten als groente, fruit, vlees en zuivel bij voorkeur vers in.

 

Vergunningen en inschrijvingen

 

Je broodjeszaak mag alleen open als je over de vereiste vergunningen beschikt. In dit artikel lees je meer over de verschillende vergunningen, die je voor opening al gauw een paar duizend euro kosten. 

 

Marketing

 

Dat de gasten vanaf dag één in rijen bij je broodjeszaak voor de deur staan, is geen realistische gedachte. Om klanten te trekken zul je reclame moeten maken, bijvoorbeeld via social media. Doe je dat zelf, dan kost je dat vooral (kostbare) tijd. In veel situaties is het daarom verstandig om er iemand voor in te huren. 

Wij begrijpen dat je het startkapitaal voor een eigen broodjeszaak niet direct zelf kunt ophoesten. Dat dit voor de meeste ondernemers geldt, stelt je misschien gerust. Net als het feit dat er verschillende manieren zijn om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. Je kunt familie en vrienden vragen je financieel te ondersteunen of een microkrediet aanvragen bij de Stichting Microkrediet Nederland. Ook kun je overwegen met een zakenpartner in zee te gaan, zakelijke investeerders te zoeken of medeburgers vragen om via crowdfunding in je broodjeszaak te investeren.

undefined

Gratis 'goed verzekerd' check?

Als lid van KHN kun je gratis en vrijblijvend een Goed-Verzekerd-Check aanvragen. Samen kijken we naar je huidige verzekeringen, de bijbehorende dekkingen en polisvoorwaarden. En natuurlijk of je kunt besparen op je premie. Voor al je vragen over:

Verzekeringen voor je bedrijf, personeel en jezelf.
Welke dekkingen echt nodig zijn.
Het vergelijken van je huidige verzekeringen.
Een persoonlijk aanbod met offerte op maat.
Ontdek onze blogs voor inzichten, evenementen, whitepapers en succesverhalen
248020086988
Risicomanagement

Keuring van een elektrische installatie in horeca; waar let ik op?

In de praktijk blijkt dat niet alle horecaondernemers voldoende op de hoogte zijn van de (nieuwe) eisen van de elektrotechnische keuringen. We geven antwoord op de meest gestelde vragen rondom de keuring van de elektrische installatie van je horecazaak.

Risicomanagement

Risico's bij het bezorgen van maaltijden in de horeca

Bezorg je maaltijden of wil je maaltijden gaan bezorgen? Waar moet je dan rekening mee houden? We hebben onze tips en adviezen voor je op een rijtje gezet, zodat je weet waar je op moet letten bij het bezorgen van maaltijden.

Risicomanagement

Eigen restaurant beginnen, waar moet ik rekening mee houden?

enk je er over om een snackbar over te nemen? Dan komen er al snel veel vragen op je af! Neem je alles over? Hoe weet je of alles op orde is en waar moet je op letten? Wij geven je graag tips en advies, zodat je weet waar je rekening mee moet houden als je een snackbar wil overnemen.

Een snackbar overnemen, waar let ik op?
Risicomanagement

Een snackbar overnemen, waar let ik op?

enk je er over om een snackbar over te nemen? Dan komen er al snel veel vragen op je af! Neem je alles over? Hoe weet je of alles op orde is en waar moet je op letten? Wij geven je graag tips en advies, zodat je weet waar je rekening mee moet houden als je een snackbar wil overnemen.

Algemeen

Een eigen restaurant beginnen; wat zijn de kosten?

Als je een eigen restaurant wil beginnen, dan wil je goed voorbereid zijn op alle kosten die je kunt verwachten. We hebben een overzicht gemaakt van de kosten die je kunt verwachten voor je horecapand, goederen, inventaris, personeel en overige kosten.