Algemeen

Een eigen restaurant beginnen; wat zijn de kosten?

Als je een eigen restaurant wil beginnen, dan wil je goed voorbereid zijn op alle kosten die je kunt verwachten. We hebben een overzicht gemaakt van de kosten die je kunt verwachten voor je horecapand, goederen, inventaris, personeel en overige kosten.

Datum 30-12-2023

broodjeszaak-beginnen.1920x0

Een goedgevulde kassa aan het eind van een drukbezochte avond geeft elke restauranteigenaar een heerlijk gevoel. Maar voordat het zover is, zul je toch echt eerst een (flink) aantal kosten moeten maken. Wij zetten de belangrijkste op een rij:

 


Eigen restaurant openen; wat heb je dan nodig?


Horecapand voor je restaurant


Je kunt een pand huren of kopen, waarbij de locatie die je voor je restaurant in gedachten hebt mede de prijs bepalen. De huur- en koopprijs van een horecagelegenheid in het centrum van een grote stad is tenslotte hoger dan die van een vergelijkbaar pand in dunbevolkt gebied. Daarnaast wil je waarschijnlijk investeringen doen om het pand naar je zin te maken.


Keukenapparatuur en -benodigdheden


Zonder koelkast, friteuse, fornuis, magnetron en andere keukenapparatuur en zonder servies, bestek en glazen hoef je de deuren van je restaurant niet te openen. Hoewel het aanbod van gebruikte spullen groot is, bedraagt de investering al snel vele duizenden euro's. 

 

Meubilair van je restaurant 


Met tafels en stoelen, verlichting, barkrukken en accessoires geef je jouw restaurant een gezellige uitstraling. Afhankelijk van je creativiteit hoeft de inrichting niet de hoofdprijs te kosten. Ook met een beperkt budget is best veel mogelijk.


Voorraad


Zonder voorraad kun je geen restaurant beginnen. Reken voor de aanschaf van houdbare producten als drank en gedroogd voedsel op een paar duizend euro en koop producten als groente, fruit, vlees en zuivel bij voorkeur vers in.


Technologie


Om je restaurant goed te runnen, heb je technologie nodig, zoals kassa's, een muziekinstallatie en een reserveringssysteem. De kosten zijn afhankelijk van de soft- en hardware die je aanschaft, maar reken op een eenmalige uitgave van 1000 euro en maandelijks een bedrag van een paar honderd euro.


Wat moet je regelen voordat je je een eigen restaurant kan openen?


Horecapersoneel in je restaurant


De inzet van personeel vormt een flink deel van je structurele kosten. Hoeveel personeel je nodig hebt, is lastig in te schatten, maar het is slim om voor een langere periode een bepaald bedrag aan personeelskosten te reserveren.

 

Franchisevergoeding


Word je restaurant onderdeel van een franchiseformule, dan betaal je een vergoeding voor de naam en het intellectuele eigendom van het restaurant. De hoogte van de vergoeding is er per keten verschillend.


Vergunningen en inschrijvingen


Je restaurant mag alleen open als je over de vereiste vergunningen beschikt. In dit artikel lees je meer over de verschillende vergunningen, die je voor opening al gauw een paar duizend euro kosten. 


De marketing van je restaurant


Gasten die vanaf dag één bij je restaurant in de rij staan. Een mooie, maar niet realistische gedachte. Om klanten te trekken zul je reclame moeten maken via bijvoorbeeld social media. Doe je dat zelf, dan kost je dat alleen (kostbare) tijd. In veel situaties is het daarom verstandig om er iemand voor in te huren.

 

Startkapitaal voor je een eigen restaurant


Wij begrijpen dat je het startkapitaal voor je eigen restaurant niet direct zelf kunt ophoesten. Wees gerust: dat geldt voor de meeste ondernemers. Er zijn verschillende manieren om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. Je kunt familie en vrienden om geld vragen of een microkrediet aanvragen bij de Stichting Microkrediet Nederland. Ook kun je overwegen met een zakenpartner in zee te gaan, zakelijke investeerders zoeken of medeburgers vragen om via crowdfunding in je restaurant te investeren.

undefined

Gratis 'goed verzekerd' check?

Als lid van KHN kun je gratis en vrijblijvend een Goed-Verzekerd-Check aanvragen. Samen kijken we naar je huidige verzekeringen, de bijbehorende dekkingen en polisvoorwaarden. En natuurlijk of je kunt besparen op je premie. Voor al je vragen over:

Verzekeringen voor je bedrijf, personeel en jezelf.
Welke dekkingen echt nodig zijn.
Het vergelijken van je huidige verzekeringen.
Een persoonlijk aanbod met offerte op maat.
Ontdek onze blogs voor inzichten, evenementen, whitepapers en succesverhalen
248020086988
Risicomanagement

Keuring van een elektrische installatie in horeca; waar let ik op?

In de praktijk blijkt dat niet alle horecaondernemers voldoende op de hoogte zijn van de (nieuwe) eisen van de elektrotechnische keuringen. We geven antwoord op de meest gestelde vragen rondom de keuring van de elektrische installatie van je horecazaak.

Risicomanagement

Risico's bij het bezorgen van maaltijden in de horeca

Bezorg je maaltijden of wil je maaltijden gaan bezorgen? Waar moet je dan rekening mee houden? We hebben onze tips en adviezen voor je op een rijtje gezet, zodat je weet waar je op moet letten bij het bezorgen van maaltijden.

Risicomanagement

Eigen restaurant beginnen, waar moet ik rekening mee houden?

enk je er over om een snackbar over te nemen? Dan komen er al snel veel vragen op je af! Neem je alles over? Hoe weet je of alles op orde is en waar moet je op letten? Wij geven je graag tips en advies, zodat je weet waar je rekening mee moet houden als je een snackbar wil overnemen.

Een snackbar overnemen, waar let ik op?
Risicomanagement

Een snackbar overnemen, waar let ik op?

enk je er over om een snackbar over te nemen? Dan komen er al snel veel vragen op je af! Neem je alles over? Hoe weet je of alles op orde is en waar moet je op letten? Wij geven je graag tips en advies, zodat je weet waar je rekening mee moet houden als je een snackbar wil overnemen.