Risicomanagement

Nieuwe Omgevingswet en Bbl brengen grote veranderingen voor VvE's

Het plaatsen van zonnepanelen neemt een grote vlucht. Leden van VvE’s of huurders kunnen zonnepanelen plaatsen op het gebouw en daarvoor is wel toestemming nodig van de Algemene Leden Vergadering.

Datum 19-01-2023

man-worker-firld-by-solar-panels

Het plaatsen van zonnepanelen neemt een grote vlucht. Leden van VvE’s of huurders kunnen zonnepanelen plaatsen op het gebouw en daarvoor is wel toestemming nodig van de Algemene Leden Vergadering.Of de VvE krijgt het verzoek het dak te verhuren voor het plaatsen van zonnepanelen. Het plaatsen van zonnepanelen neemt de nodige risico’s met zich mee. De kans op schade door brand bijvoorbeeld neemt toe door het plaatsen van zonnepanelen. Als er geen aanvullende afspraken gemaakt worden dan zijn de zonnepanelen na plaatsing eigendom van de VvE. Dat kan gevolgen hebben als er na een brand verontreiniging ontstaat door restanten van de verbrande zonnepanelen. Wij behandelen een aantal aandachtspunten voor de beheerder van de VvE.

 

Kans op schade door zonnepanelen beperken


Een aantal belangrijke oorzaken van schade door zonnepanelen zijn hieronder vermeld. Voordat de beheerder toestemming verleent voor het plaatsen van de zonepanelen is het van belang om aandacht aan deze onderwerpen te besteden. Dat kan ernstige schades voorkomen. Veel schades kunnen trouwens beperkt worden door er voor te zorgen de installatie van de zonnepanelen  door een gecertificeerd installateur wordt gedaan. Het probleem op dit moment is dat er  te weinig gecertificeerde installateurs zijn om aan de vraag in de markt te voldoen.

 

Oververhitting van panelen

 

Door een gebrek in de aangebrachte panelen kan oververhitting ontstaan. De hitte kan zo groot zijn dat het onderliggende dak in brand vliegt. Dit geldt vooral voor het plaatsen van zonnepanelen op brandgevoelige daken. De oververhitting kan ook optreden door onvoldoende ventilatie van de panelen waardoor de opgebouwde warmte niet kan worden afgevoerd.

 

Oververhitting van omvormers

 

Ook omvormers kunnen oververhit raken. Ook hier dient voldoende aandacht te zijn voor ventilatie. De omvormers dienen op een niet brandbare ondergrond te worden geplaatst.

 

Vlamboog door slechte verbinding van de gebruikte kabels

 

Doordat er onvoldoende verbinding is door de gebruikte kabels en klemmen kunnen vonken gaan overslaan waardoor brand kan ontstaan, dit kan leiden tot brand op het dak maar ook in de ruimten waarin de installatie geplaatst wordt. De gevolgen van overspringen de vonken zijn te zien in deze video . Zorg voor een goede installatie, maar ook voor een keuring van de installatie, voor in gebruikname om dit te voorkomen. Een goede keuring is een keuring die bijvoorbeeld voldoet aan de Scope 12 norm.

 

Gevolgen van een brand van zonnepanelen

 

Als zonnepanelen in brand raken kan er een enorme warmteontwikkeling ontstaan. Hierdoor ontstaan verbrande delen en onverbrande delen. Door de grote warmteontwikkeling stijgt de lucht op en gaan in de rook allerlei stoffen mee. Deze afvalstoffen kunnen daarna in een groot gebied neerslaan. Soms vele kilometers ver. Dit afval moet vaak opgeruimd worden. De gemeente kan hiervoor een verplichting opleggen als het afval wordt gezien als een vervuilende stof. Dat is op dit moment nog niet het geval.

Het is voor de VvE belangrijk een inschatting te laten maken van dit risico en te bekijken welke verzekeringsmogelijkheden er zijn.

 

Opruimingskosten

 

De uitgebreide opstalverzekering geeft dekking voor opruimingskosten. De kosten om de beschadigde delen van het gebouw op te ruimen. Deze dekking geldt wanneer de zonnepanelen verzekerd zijn. Soms zijn de opruimingskosten alleen verzekerd op het eigen perceel soms ook daarbuiten. Meestal is 10% van de totale verzekerde som beschikbaar voor opruimingskosten. Op dit moment zijn er nog geen goede instrumenten om te berekenen welke bedragen nodig zijn voor het opruimen van verbrande zonnepanelen.

Verzekerd zijn de kosten van het opruimen. Eventuele gevolgschade, zoals bedrijfsschade omdat bijvoorbeeld de vervuilde terreinen niet te gebruiken zijn door de vervuiling, is niet verzekerd.

Voordat de beheerder van de VvE toestemming geeft voor het plaatsen van zonnepanelen dient de beheerder een inschatting te maken van de risico’s die er ontstaan na de plaatsing van de panelen.   Als sprake is van verhuur van het dak om zonnepanelen te plaatsen vraag dan om garanties aan de eigenaar van de zonnepanelen. Overleg in elk geval met de verzekeringsadviseur over de dekking die in de verzekeringen van de VvE wordt gegeven voor de risico’s van de zonnepanelen.

 

Aansprakelijkheid

 

Als terreinen bedekt zijn met afval van verbrande zonnepanelen kan dat aansprakelijkheid voor de eigenaar van het gebouw opleveren. Als het gebouw een gebrek vertoont, en daardoor schade ontstaat aan andere partijen, is de eigenaar, in dit geval de VvE, aansprakelijk voor deze schade. Deze schade zal gedekt zijn op de aansprakelijkheidsverzekering van de VVE als sprake is van schade aan personen en/of zaken en de gevolgen daarvan.

De vraag is of sprake is van materiele schade aan zaken als daarop verbrande delen van zonnepanelen liggen. Als er niets is beschadigd keert de verzekering niets uit, ook al is de VVE wel aansprakelijk voor de schade. De VvE zal door de eigenaar van de zonnepanelen gevrijwaard moeten worden voor dergelijke schade.

 

Nog veel onzekerheid

 

Zonnepanelen zijn relatief jong. Er zijn nog veel vragen waarop geen duidelijk antwoord gegeven kan worden. Belangrijk is dat de beheerder aandacht heeft voor dit onderwerp en wanneer het ter sprake komt direct contact opneemt met de schade-adviseur om te bespreken met welke mogelijke problemen rekening gehouden dient te worden.

undefined

Gratis 'goed verzekerd' check?

Als VVE beheerder kun je gratis en vrijblijvend een Goed-Verzekerd-Check aanvragen. Samen kijken we naar je huidige verzekeringen, de bijbehorende dekkingen en polisvoorwaarden. En natuurlijk of je kunt besparen op je premie. Voor al je vragen over:

Verzekeringen voor je bedrijf, personeel en jezelf.
Welke dekkingen echt nodig zijn.
Het vergelijken van je huidige verzekeringen.
Een persoonlijk aanbod met offerte op maat.

Nieuws & inspiratie

Ontdek onze blogs voor inzichten, evenementen, whitepapers en succesverhalen

kennis
Employer branding

Steven van den Berg: “Soms moet je even weggaan om te beseffen waar je écht thuishoort”

Na een kort avontuur buiten de deur wist Steven van den Berg (35) het zeker: Schouten Zekerheid is de plek waar hij zich kan ontwikkelen, zichzelf kan zijn en met plezier werkt aan de toekomst. ‘Het gras is niet altijd groener. En dat besef maakt mijn terugkeer alleen maar waardevoller.’

Employer branding

Annemarie Slotboom: talenten vinden en binden bij Schouten Zekerheid

In een competitieve arbeidsmarkt draait recruitment om meer dan alleen vacatures invullen. Employer branding, een sterke bedrijfscultuur en het vinden van mensen die echt bij de organisatie passen spelen een grote rol. Annemarie Slotboom (30) is recruitment specialist bij Schouten Zekerheid en is sinds juli verantwoordelijk voor de werving en selectie van nieuwe medewerkers. In dit interview deelt ze haar ervaringen, uitdagingen en wat werken bij Schouten Zekerheid zo bijzonder maakt.

Employer branding

Van werkstudent naar trainee: Max over zijn start in de verzekeringswereld

“Als je me een paar jaar geleden had gezegd dat ik in de verzekeringsbranche zou werken, had ik je waarschijnlijk vreemd aangekeken,” zegt Max Langelaan met een glimlach. Toch zit hij nu helemaal op zijn plek als trainee bij Schouten Zekerheid.

Verzuim

Een echte op maat gemaakte oplossing voor verzuim

Drie knelpunten staan grip op ziekteverzuim in de weg: te weinig inzicht in beïnvloedbare oorzaken, te weinig kennis over ziekteverzuimbegeleiding en te weinig tijd om te komen tot een structurele aanpak. Dit alles gaat hand in hand in een verzuimtraject. Bijvoorbeeld bij samengesteld verzuim.

Verzuim

Ziekte en een arbeidsconflict

Meldt een medewerker zich ziek, dan is het voor de werkgever een flinke uitdaging om de verzuimbegeleiding goed te laten verlopen. Daarnaast kost ziekteverzuim, zeker langdurig, veel geld en moeten collega's vaak extra werkdruk opvangen. Dat kan ervoor zorgen dat de werkgever bij een ziekmelding met de handen in het haar zit. Laat staan wanneer daar nog een arbeidsconflict bijkomt.