Grote faillissementen nemen verder toe

Het aantal grote bedrijven ( > € 50 miljoen omzet) dat wereldwijd failliet ging, is in het eerste kwartaal van dit jaar verder gestegen. Deze verdere verslechtering baart kredietverzekeraar Euler Hermes zorgen. Vooral ook vanwege de gevolgen voor de toeleveranciers van de grote failliete bedrijven. In West-Europa is de situatie het zorgelijkst.

Uit eigen onderzoek van Euler Hermes blijkt dat in de eerste drie maanden van dit jaar wereldwijd 169 grote bedrijven failliet gingen. Daarmee zit het aantal al ruim over de helft van het totaal van vorig jaar (321). In vergelijking met het eerste kwartaal van 2017 steeg de gecumuleerde omzet fors met €12,5 miljard (+ 24%).


Risicosectoren per regio

In West-Europa is retail, agrifood en zakelijke dienstverlening het meest kwetsbaar voor grote faillissementen. In Azië zijn dat de bouw en de energiesector. In Noord-Amerika vooral de retail. De oorzaak van deze faillissementen is heel verschillend. Ze weerspiegelen een breed scala aan knelpunten: van schuldenlast en overcapaciteit tot digitale disruptie en cyclische blootstelling.

Volgens Euler Hermes Nederland is de scherp stijgende lijn van het aantal grote faillissementen weliswaar wat afgetopt. Maar per saldo is de situatie verder verslechterd en ronduit zorgelijk. In een economie die uitstekend draait, vallen relatief veel grote bedrijven om. In de verte gloort de volgende recessie en het is zeer de vraag welke ravage de grote faillissementen dan aanrichten. De (gevolg)schade is nu al groot.

Brexit kan trigger zijn

In Nederland is vooral de retail kwetsbaar gebleken. Met de Brexit in aantocht, komen mogelijk ook andere sectoren aan de beurt voor grote faillissementen, die we lange tijd voor onmogelijk hadden gehouden.

Ook wijst Euler Hermes naar bedrijven die zich volgepompt hebben met goedkoop geld. De ECB draait de kraan dicht. Vooral bedrijven die het ‘gratis’ geld verkeerd besteed hebben kunnen hard geraakt worden.

Bron: Euler Hermes

Publicatiedatum: 02 oktober 2018
Onze adviseurs staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 05 Stel een vraag