Verzuim

5 tips om jouw verzuim(kosten) onder controle te houden

Voldoende personeel vinden is in deze tijd erg lastig. Ook al heb je de bezetting op orde, dan is het nog steeds een uitdaging om vervanging te regelen bij een zieke medewerker en zit je met dubbele kosten. Daarom geven we je enkele tips om de verzuim(kosten) te beperken!

Datum 05-08-2024

verzuim-khn.1920x0

Als horecaondernemer is het je ongetwijfeld niet ontgaan: de arbeidsmarkt is gespannen. Waren er in het eerste kwartaal van 2021 nog 44 horecavacatures per 1000 banen, in hetzelfde kwartaal van dit jaar waren dat er al 112 (bron: CBS). Een flink verschil, waarbij je moet concurreren met andere werkgevers om het beste personeel binnen te halen. En wat als je personeel ziek wordt? Dan kan het zijn dat je op zoek moet naar tijdelijke vervanging en zit je met dubbele kosten. Om je te helpen, geeft KHN Verzekeringen tips om het verzuim van jouw personeel onder controle te houden.

 

Tip 1: houd het verzuimpercentage in de gaten 


In het eerste kwartaal van 2022 was het ziekteverzuim in Nederland het hoogste ooit. Ook in de horeca voelen veel bedrijven dat: daar ging het verzuimpercentage van 4% naar 6%. Het gaat dan voornamelijk om fysieke klachten, zoals rug- en nekklachten, door het vele staan of bijvoorbeeld tillen. Vervelend voor je medewerker, maar ook voor jou. Want een zieke medewerker kost je al snel 250 euro per dag. Zorg dus dat je het ziekteverzuimpercentage van jouw horecabedrijf in de gaten houdt en tijdig in gesprek gaat met een medewerker die regelmatig verzuimt. Alleen zo kun je eventueel langdurig verzuim zien aankomen en hierop anticiperen.

 

Tip 2: zorg voor een veilige werkplek 


Als werkgever heb je de belangrijke taak om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Regelmatig gebeuren er ongelukken op de werkvloer die leiden tot (langdurig) verzuim. Denk aan een barman die zich openhaalt aan gebroken glas, een serveerster die uitglijdt over een plas bier of een kok die zijn hand verbrandt bij het flamberen. Niet alles is te voorkomen, maar door te zorgen voor een veilige werkplek waar iedereen de veiligheidsvoorschriften toepast, kun je het risico op ongevallen in ieder geval verminderen. De verplichte Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) helpt je ook hierbij.

 

Tip 3: zorg ook voor een prettige werkplek 


De meeste mensen zijn een groot deel van hun tijd op het werk. Daarom is het belangrijk dat deze omgeving niet alleen veilig, maar ook prettig is. Een tevreden medewerker is namelijk vaak ook een gezonde medewerker. Zorg dat er een goede werk-privébalans is, praat regelmatig met je medewerker over wat er speelt en wat zijn of haar ambities zijn en of hij of zij nog op de goede plek zit. Toon oprechte interesse, wees flexibel waar mogelijk en stimuleer een gezonde levensstijl.

 

Tip 4: voldoe aan alle (wettelijke) verplichtingen én maak gebruik van financiële tegemoetkomingen 


Bij een verzuimende medewerker komt er van alles op je af en krijg je te maken met verschillende partijen. Zorg dat je de regie niet verliest en zet tijdig de juiste (juridische) stappen. Daarnaast zijn er diverse regelingen waar je als horecabedrijf gebruik van kunt maken bij zieke medewerkers. Het is belangrijk deze regelingen op tijd aan te vragen zodat je hier aanspraak op kunt maken.

Het is ook mogelijk om hiervoor de hulp in te schakelen van een Verzuimregisseur. Deze kijkt over je schouder mee, zorgt dat je de juiste stappen zet en signaleert tijdig voor wanneer je bepaalde regelingen aan moet vragen. Daarnaast kan deze Verzuimregisseur jouw jaarlijkse Whk-beschikking controleren. De ervaring leert dat hier nogal eens fouten in zitten waardoor werkgevers ten onrechte betalen voor uitkeringen die eigenlijk niet doorberekend hadden mogen worden.

 

Tip 5: zorg voor een goede verzuimverzekering en arbodienstverlening


Met het tegengaan van ziekteverzuim is voor jou als horecaondernemer veel te winnen. Een zieke medewerker heeft namelijk recht op maximaal 104 weken loondoorbetaling. Daarnaast zorgt een zieke medewerker voor andere kosten, zoals vervanging, re-integratie en verzuimbegeleiding. Een ziekteverzuimverzekering en arbodienstverlening bieden hierbij uitkomst. Die zorgen namelijk dat (een deel van) de kosten aan je vergoed worden. Daarnaast kun je advies krijgen over preventie, duurzame inzetbaarheid en het terugdringen van het verzuimpercentage. Alles om je als ondernemer te ondersteunen en jouw medewerkers snel en vitaal weer terug te helpen op de werkvloer.

 

Meer weten? 


Via KHN Verzekeringen sluit je een uitgebreid en voordelig Verzuimpakket af. Deze bestaat uit de verzuimverzekeringde arbodienstverlening én de unieke Verzuimregisseur. De Verzuimregisseur is een aanvulling op de arbodienst en helpt je bij vraagstukken rondom de wet- en regelgeving, de communicatie met betrokken partijen, het aanvragen van diverse uitkeringen en hoe je moet omgaan met een zieke medewerker. Meer weten of een offerte aanvragen? Doe dit hier

undefined
Ontdek onze blogs voor inzichten, evenementen, whitepapers en succesverhalen
248020086988
Risicomanagement

Keuring van een elektrische installatie in horeca; waar let ik op?

In de praktijk blijkt dat niet alle horecaondernemers voldoende op de hoogte zijn van de (nieuwe) eisen van de elektrotechnische keuringen. We geven antwoord op de meest gestelde vragen rondom de keuring van de elektrische installatie van je horecazaak.

Risicomanagement

Risico's bij het bezorgen van maaltijden in de horeca

Bezorg je maaltijden of wil je maaltijden gaan bezorgen? Waar moet je dan rekening mee houden? We hebben onze tips en adviezen voor je op een rijtje gezet, zodat je weet waar je op moet letten bij het bezorgen van maaltijden.

Risicomanagement

Eigen restaurant beginnen, waar moet ik rekening mee houden?

enk je er over om een snackbar over te nemen? Dan komen er al snel veel vragen op je af! Neem je alles over? Hoe weet je of alles op orde is en waar moet je op letten? Wij geven je graag tips en advies, zodat je weet waar je rekening mee moet houden als je een snackbar wil overnemen.

Een snackbar overnemen, waar let ik op?
Risicomanagement

Een snackbar overnemen, waar let ik op?

enk je er over om een snackbar over te nemen? Dan komen er al snel veel vragen op je af! Neem je alles over? Hoe weet je of alles op orde is en waar moet je op letten? Wij geven je graag tips en advies, zodat je weet waar je rekening mee moet houden als je een snackbar wil overnemen.

Algemeen

Een eigen restaurant beginnen; wat zijn de kosten?

Als je een eigen restaurant wil beginnen, dan wil je goed voorbereid zijn op alle kosten die je kunt verwachten. We hebben een overzicht gemaakt van de kosten die je kunt verwachten voor je horecapand, goederen, inventaris, personeel en overige kosten.