Algemeen

Een broodjeszaak beginnen, waar houd ik rekening mee?

Lekker hè, een Italiaanse bol carpaccio, een volkorenbol met geitenkaas en pesto of een heerlijke ciabatta met zalm en roomkaas. Het water loopt je bij de gedachte eraan uit je mond, maar misschien begin je nog liever je eigen broodjeszaak om anderen ervan te laten genieten. De horeca is een bruisende branche, dus wij begrijpen deze gedachte. Maar een onvoorbereide sprong in het diepe is niet verstandig. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden, voordat je een broodjeszaak begint.

Datum 01-01-2024

broodjeszaak-beginnen.1920x0

Broodjeszaak beginnen: wat heb ik nodig?


Veel mensen dromen van een eigen horecazaak. Maar zonder goede voorbereiding een broodjeszaak beginnen is onverstandig. Je moet eerst de rechtsvorm van je bedrijf kiezen, je onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel, vergunningen aanvragen en verzekeringen afsluiten. En omdat je over de winst die je maakt belasting moet betalen is een goede administratie onmisbaar.

Net als een businessplan, waarin je vastlegt wat voor soort broodjeszaak je bent, wie je klanten worden, hoe je hen bereikt, wie je concurrenten zijn en hoe je jouw broodjeszaak financiert. Dit businessplan vormt de basis voor je bedrijf en moet mogelijke financiers overtuigen in je restaurant te investeren. Daarnaast helpt een businessplan je om focus te houden op je doelen en ambities.

 

Ik start een broodjeszaak: welke verzekeringen heb ik nodig?


Naast het regelen van vergunningen moet je ook nadenken over verzekeringen. Bekijk hier de noodzakelijke verzekeringen voor een startende ondernemer in de horeca.

 

Ik wil een broodjeszaak starten: welke vergunningen heb ik nodig?


We zeiden het al eerder: voordat je de deuren van je broodjeszaak opent, heb je een aantal vergunningen nodig. Welke verschilt per gemeente, maar dit zijn de belangrijkste:

  • Exploitatievergunning
    In de exploitatievergunning staan afspraken over openbare orde en veiligheid. Verder bevat de exploitatievergunning informatie over je broodjeszaak, zoals de ondernemingsvorm en je openingstijden.
  • Drank- en horecavergunning
    Wil je alcoholhoudende dranken in je broodjeszaak schenken, dan heb je een drank- en horecavergunning nodig.
  • Terrasvergunning
    Heeft je broodjeszaak een terras, dan moet je een terrasvergunning bij de gemeente aanvragen.
  • Omgevingsvergunning
    Ben je van plan om het pand waarin je jouw broodjeszaak vestigt te verbouwen of (gedeeltelijk) te slopen? Informeer of je een omgevingsvergunning nodig hebt.

Ik begin een broodjeszaak met afhaal- en/of bezorgservice: waar moet ik aan denken?


Onder invloed van de coronapandemie zoeken veel horecaondernemers naar creatieve oplossingen om hun bedrijf draaiende te houden. Begin je een broodjeszaak met afhaal- en/of bezorgservice, dan geldt bijna alles wat hiervoor is geschreven ook voor jou. 

 

Ik open een pop-up broodjeszaak: wat komt daarbij kijken?


Deze vraag is niet zo moeilijk te beantwoorden, want alles wat hiervoor is gezegd, geldt ook wanneer je een pop-up broodjeszaak begint. Al kijk je natuurlijk extra kritisch naar de opstartkosten. Zeker als je verwacht dat je tijdelijke broodjeszaak slechts gedurende een korte periode geopend is.

undefined

Gratis 'goed verzekerd' check?

Als lid van KHN kun je gratis en vrijblijvend een Goed-Verzekerd-Check aanvragen. Samen kijken we naar je huidige verzekeringen, de bijbehorende dekkingen en polisvoorwaarden. En natuurlijk of je kunt besparen op je premie. Voor al je vragen over:

Verzekeringen voor je bedrijf, personeel en jezelf.
Welke dekkingen echt nodig zijn.
Het vergelijken van je huidige verzekeringen.
Een persoonlijk aanbod met offerte op maat.
Ontdek onze blogs voor inzichten, evenementen, whitepapers en succesverhalen
248020086988
Risicomanagement

Keuring van een elektrische installatie in horeca; waar let ik op?

In de praktijk blijkt dat niet alle horecaondernemers voldoende op de hoogte zijn van de (nieuwe) eisen van de elektrotechnische keuringen. We geven antwoord op de meest gestelde vragen rondom de keuring van de elektrische installatie van je horecazaak.

Risicomanagement

Risico's bij het bezorgen van maaltijden in de horeca

Bezorg je maaltijden of wil je maaltijden gaan bezorgen? Waar moet je dan rekening mee houden? We hebben onze tips en adviezen voor je op een rijtje gezet, zodat je weet waar je op moet letten bij het bezorgen van maaltijden.

Risicomanagement

Eigen restaurant beginnen, waar moet ik rekening mee houden?

enk je er over om een snackbar over te nemen? Dan komen er al snel veel vragen op je af! Neem je alles over? Hoe weet je of alles op orde is en waar moet je op letten? Wij geven je graag tips en advies, zodat je weet waar je rekening mee moet houden als je een snackbar wil overnemen.

Een snackbar overnemen, waar let ik op?
Risicomanagement

Een snackbar overnemen, waar let ik op?

enk je er over om een snackbar over te nemen? Dan komen er al snel veel vragen op je af! Neem je alles over? Hoe weet je of alles op orde is en waar moet je op letten? Wij geven je graag tips en advies, zodat je weet waar je rekening mee moet houden als je een snackbar wil overnemen.

Algemeen

Een eigen restaurant beginnen; wat zijn de kosten?

Als je een eigen restaurant wil beginnen, dan wil je goed voorbereid zijn op alle kosten die je kunt verwachten. We hebben een overzicht gemaakt van de kosten die je kunt verwachten voor je horecapand, goederen, inventaris, personeel en overige kosten.