"Durven, dromen, doen. En verzekeren!"

"Kunnen we even een afspraak maken?" Enigszins weifelend begon ons gesprek, gesprekken die normaliter bol staan van de energie en humor. Al snel kwam het hoge woord er uit: hij had zijn baan als hoofdredacteur opgezegd en ging ondernemer worden. Nogal een stap met de nodige financiële risico's. Direct was de energie weer terug in ons gesprek en wist ik zeker dat hij - die ook al eens goud had gewonnen bij het beklimmen van La Marmotte - een succesvol fitnessondernemer ging worden.

Ondernemerschap. Gevoelsmatig komen we er als verzekeringsmakelaar weer meer mee in aanraking. Niet alleen bij bestaande klanten die investeren, maar ook nieuwe en soms gedurfde businessmodellen. Bijvoorbeeld het unieke stadsinitiatief rif010, waarbij er straks midden in Rotterdam gesurft kan worden, of BlueCity010 waarin stadsicoon Tropicana door een netwerk van zo'n 50 ondernemers als uitvalsbasis gebruikt gaat worden voor hun bedrijven.

De gesprekken met deze startende en ervaren ondernemers zijn met stip de leukste gesprekken in mijn agenda. Niet alleen omdat een gesprek met enthousiaste en passievolle ondernemers energie en ideeën geeft, maar ook omdat het ons als verzekeringsmakelaar dwingt om op onze tenen te lopen. Het industrieel toepassen van vezelversterkte kunststoffen is zo'n voorbeeld. Om het maken en gebruiken ervan te begrijpen is al geen sinecure, maar de doorvertaling naar risico's en mogelijke schades én dat behapbaar uitleggen aan de verzekeringsmarkt vraagt het nodige doorzettingsvermogen. Anders worden nieuwe concepten al heel snel vergezeld door de bekende beren op de weg en onverzekerbaar.

Vanzelfsprekend blijven bij nieuwe businessmodellen ook wetmatigheden uit de oude wereld van kracht. Bijvoorbeeld het feit dat aan het verzekeren niet, onvoldoende of te laat wordt gedacht. Het is ook niet het eerste waar je als ondernemer aan moet denken, maar als het innovatieve product geleverd is en er is nog steeds geen productaansprakelijkheidsverzekering dan wordt het bij een schade toch knap vervelend. Of als die gedroomde opdracht voor een conceptuele studie plaatsvindt en de klant in zijn voorwaarden stelt dat er een adequate beroepsaansprakelijkheidsverzekering moet zijn. Om nu juist die vraag met 'nee' te beantwoorden, helpt op z'n zachtst gezegd niet. Gelukkig gaat ook een andere wetmatigheid op: uiteindelijk vinden we als branche een oplossing voor iedere ondernemer en zijn business plan.

Terug naar de fitnessondernemer Fit20 Rotterdam Overschie; nu al de snelst groeiende vestiging van alle franchisenemers, veel aandacht in de lokale en Nederlandse pers en hard op zoek naar een eerste medewerker om alle klanten fit te krijgen. Succesvol dus en gelukkig nu al in gesprek over de nieuwe verzekerbare risico's die deze fase weer met zich meebrengt. Niet alleen dromen en doen, maar dus ook verzekeren.

De Schouten Toren is deze zomer van binnen compleet gerestyled door DZAP; ook weer zo'n inspirerende Nederlandse ondernemer uit Naarden. We hebben nu naast fantastische werkplekken en het mooiste uitzicht óók de lekkerste koffie van Rotterdam. U blijft van harte welkom om over uw nieuwe businessmodel te komen praten en van de koffie en het uitzicht te genieten. Denken wij weer graag mee over het verzekeren ervan.

Wilco de Haan

Column in Friends in Business. Bekijk deze en alle andere columns van Wilco de Haan in het Rotterdamse zakenmagazine. Publicatiedatum: 17 december 2015
Wilco de Haan Directeur
Bel 010 - 288 44 44 Stel een vraag Wilco de Haan op LinkedIn