"Goudeerlijk"

De discussie tussen de pizzabezorger en mijn zoontje was vermakelijk. De bezorger had te weinig wisselgeld en kwam daarom terugrijden voor tien euro. Maar het was maar vier euro volgens mijn zoon en die weigerde categorisch het tientje aan te nemen. Uit wanhoop legde de bezorger het papiergeld maar op de deurmat en liet mijn zoon verbaasd én enigzins gepikeerd achter. Goudeerlijk, het bestaat dus toch.

Voor een goede relatie tussen een klant, de verzekeraar en de verzekeringsmakelaar is vertrouwen de basis. Het uitgangspunt is dat klanten de waarheid vertellen. Eerder onderzocht het Verbond van Verzekeraars de omvang van de fraude in Nederland en het blijkt dat 12% van de Nederlanders erkent te frauderen met verzekeringen. Als gevolg van oplichting verliezen schadeverzekeraars jaarlijks 1 miljard euro. Het doet je afvragen wat er in de tussentijd is gebeurd met die kinderlijke goudeerlijkheid?

Natuurlijk zitten verzekeraars niet op hun handen. Nederlandse verzekeraars voerden namelijk het afgelopen jaar maar liefst 27.257 incidentonderzoeken uit, waarbij 10.001 – 20% méér dan het jaar ervoor - fraudeurs werden gepakt. Persoonsgegevens van fraudeurs worden door aangesloten verzekeraars in het Centraal Informatie Systeem opgenomen. Fraudeurs kunnen bij andere verzekeraars niet gemakkelijk een (nieuwe of andere) verzekering afsluiten. En dat alles voor die nieuwe zonnebril van 100 euro.

Gelukkig maken fraudeurs het verzekeraars vaak kinderlijk eenvoudig om fraude aan te tonen. In het kader van goudeerlijk: wat dacht u van de verzekerde die een beroep doet op zijn aansprakelijkheidsverzekering met de melding dat hij per ongeluk de gouden ketting van zijn beste vriend in een afvalcontainer heeft gegooid? De afvalcontainer zou dezelfde zaterdag nog zijn geleegd en daardoor zijn verdwenen. De doortastende verzekeraar weet echter eenvoudig te achterhalen dat de betreffende gemeente op zaterdag helemaal geen containers leegt...

Maar een vrouw die de verzekering van haar werkgever wilde oplichten, spant toch wel de kroon. Ze vergat namelijk dat haar bureau recht onder een beveiligingscamera stond. Nietsvermoedend zit ze te werken als uit het plafond een mondstuk van de sprinklerinstallatie naar beneden komt en achter haar beeldscherm op het bureau landt. Even is ze verbaasd, maar dan kijkt ze om zich heen, pakt de sprinklerkop en slaat zichzelf er hard mee op haar voorhoofd. In plaats van dat de vrouw een som geld kreeg, werd ze opgepakt voor verzekeringsfraude. En sloeg ze zich weer voor de kop, omdat de politie de beelden online zette, zodat de 88% goudeerlijke Nederlanders wederom kunnen zien dat eerlijk het langst duurt.

Column in Friends in Business.

Publicatiedatum: 26 februari 2018
Wilco de Haan Directeur
Bel 010 - 288 44 44 Stel een vraag Wilco de Haan op LinkedIn