"Schade? Het zij je gegund!"

Vreemde titel, zult u denken. En toch is het waar. U gun ik natuurlijk alleen het allerbeste. Maar iedereen die in de verzekeringsbranche aan de 'schadekant' werkt, gun ik een schade! Geen al te grote, er hoeven geen huizen af te branden. Een diefstal van iets onbelangrijks of de annulering van een ongewenst tripje is al voldoende. Voor de verandering ben ik nu eens zelf het lijdend voorwerp.

Iets meer dan 3 jaar geleden is het mij overkomen. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Mijn eerste 'echte' schade. En het was er eentje die gelijk pijn deed. Nee, mijn auto was niet gestolen en ook de wintersportvakantie kon doorgaan. Het was een waterschade bij ons thuis. Geen al te grote, achteraf slechts een paar honderd euro. Het water liep alleen wel langs de muur van de vers opgeleverde kinderkamer van ons toen nog ongeboren zoontje. Zijn mooie behangetje en nachtlampje waren al afgeschreven nog voordat hij ze zelf had kunnen bekijken. Dat deed pijn!

En daarmee kom ik precies bij een van de moeilijkste dingen van ons vak. Het om kunnen gaan met de emotie van diegene aan de andere kant van de lijn. Het kunnen inleven in de situatie van die ander. Het kunnen bieden van de spreekwoordelijke arm om diens schouder. De volgende brief had daar echter vrij weinig van weg:

“Hiermee bevestigen wij de ontvangst van uw schademelding. Wij hebben een dossier aangemaakt onder bovenstaand kenmerk. Wij verzoeken u vriendelijk het bijgaande formulier volledig ingevuld en ondertekend te retourneren. Tevens verzoeken wij u de oorzaak en omvang van de schade aan te tonen, eventueel met behulp van een herstelofferte.”

Even los van het feit dat het een kille en zakelijke tekst is, vraag ik mij af of de behandelaar in kwestie überhaupt begreep wat voor impact deze zinnen hadden. Het begint met het invullen van een, over het algemeen, niet al te duidelijk formulier. Daarna moest ik de oorzaak en omvang van de schade aan tonen. Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik heb 2 extreem linkerhanden en had dus geen flauw idee waar te beginnen. Ik heb toen maar een aannemer gebeld en mijn dak op gestuurd. Helaas houden dit soort mannen geen rekening met andermans agenda. Of ik even tussen 12:00 en 17:00 thuis wilde zijn. Ze konden pas een half uurtje van te voren bellen dat ze eraan kwamen. En de behanger kon niet op dezelfde dag. Dat kostte me dus nog een middag. Gelukkig was de schade gedekt, dus eind goed al goed.

Een schade in de privésfeer waarbij een dierbaar iets of iemand is betrokken, is een zeer nare situatie. Iemand heeft dan recht op een luisterend oor en een flinke dosis compassie. Aangezien dat soms nogal ver te zoeken is, gun ik alle 'schademensen' eens een waterschade in de kinderkamer. Dit heeft voor mij zeer verhelderend gewerkt kan ik u zeggen!

Bent u tevreden over onze persoonlijke en empathische schadeafwikkeling of wilt u mij een snelcursus behangen geven, dan bent u natuurlijk van harte welkom in de Schouten Toren. Dan laat ik u gelijk wat foto’s zien van de inmiddels volledig gerestylede kinderkamer.

Daniel Dancewicz is teamleider Schade bij Schouten Zekerheid Makelaars in Assurantiën en neemt u mee achter de schermen door bijzondere, grappige en ook onbegrijpelijke schadegevallen met u te delen.

Publicatiedatum: 06 juli 2016