De cyberpolis: "Better safe than sorry"

De kans voor bedrijven om met een cyberincident te worden geconfronteerd is in de afgelopen jaren gegroeid en zal de komende tijd alleen maar verder toenemen. “Bijna dagelijks zijn er berichten van bedrijven die niet meer bij hun spullen kunnen, tenzij ze een hoog bedrag betalen”, begint Jos Oskam van online platform ‘Uw huis uw wensen’. Hij is dit risico liever voor en heeft sinds de invoering van de Wet meldplicht datalekken verschillende maatregelen genomen, zoals het afsluiten van een cyberpolis.

Op 1 januari 2016 is coöperatie ‘Uw huis uw wensen’ met 16 installateurs een nieuwe digitale wereld gestart, legt Jos uit. Een online platform om voor kopers of huurders online inzichtelijk te maken hoe de badkamer van hun nieuwbouwwoning er uit kan komen te zien. De start van de coöperatie viel tegelijk met de invoering van de Wet meldplicht datalekken. Dit heeft het bestuur aan het denken gezet. Wat als de gegevens van onze klanten op straat komen te liggen of het systeem tijden plat ligt?

Afwachten of anticiperen

Jos: “Ik heb het idee dat veel ondernemers nog steeds denken dat het risico wel meevalt en liever afwachten dan anticiperen op de nieuwe wetgeving. Zeker wanneer er net als bij ons geen geldstromen door het bedrijf lopen. Toch bevat onze database inmiddels gegevens van honderden en in de toekomst hopelijk duizenden klanten. Wanneer deze informatie onverhoopt verloren gaat of op straat komt te liggen, betekent het dat je een forse boete moet betalen. Geld dat we liever besteden aan onze groei.”

Dat het binnen deze sector geen onlogische gedachte is, blijkt uit een voorbeeld van een aannemer van multifunctionele gebouwen. De vertrouwelijke ontwerpplannen van een projectontwikkelaar werden door een ontevreden medewerker van de aannemer gelekt naar een concurrent. De projectontwikkelaar heeft de aannemer voor de rechter gedaagd wegens schending van de geheimhoudingsovereenkomst.

Preventie

Jos denkt dat er met name veel onzekerheid is ontstaan door de vele veranderingen op het gebied van cyber. Zowel door de nieuwe technieken als de nieuwe wetgeving. Jos: “Met onder andere een cyberpolis proberen we onze leden, de reputatie en de bedrijfscontinuïteit voor nu en in de toekomst zo goed mogelijk te beschermen. Met behulp van een vragenlijst over digitale risico’s hebben we inzichtelijk gekregen welke risico’s we lopen.”

Jos vindt de verzekeringsoplossing bovendien het sluitstuk van de bewustwording. “Wanneer je een autoverzekering afsluit, betekent dat ook niet dat je 180 kilometer per uur kunt gaan rijden.” Het kernteam binnen de coöperatie zorgt daarom voor een sterk wachtwoordbeleid en versleutelt gegevens in de database van afgeronde projecten. Jos: “Natuurlijk kan het ook ons nog steeds overkomen, maar dan zijn we in elk geval goed voorbereid. Ons motto op dit gebied: better safe than sorry.”

Dit artikel is een onderdeel van onze Cybercriminaliteit-krant. In deze krant nemen we u mee in de wereld van de digitale risico's en vertellen wij u welke preventieve maatregelen u kunt nemen om uw risico's te beperken of voorkomen. Heeft u deze nog niet ontvangen? U kunt deze hier opvragen.

Publicatiedatum: 29 augustus 2016
Onze BTA-specialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 22 Stel een vraag